Η Τρίπολη αναγορεύεται τάχιστα ευρωπαϊκό κέντρο φαρμάκου – Μετά τη DEMOS, η WIN MEDICA και η FARAN

Τμήμα από το κτιριακό συγκρότημα της Φαρμακοβιομηχανίας Demos A.E. στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης (Σάββατο 30 Μαρτίου 2024).

Το τι είναι ο μηχανισμός του clawback, πώς και πότε σχεδιάστηκε, κυρίως δε, πώς λειτουργεί, ώστε να χρηματοδοτεί τις νέες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, κι αν ακόμα το επιχειρούσαμε με μακροσκελή μας ανάλυση, λίγο θα ωφελούσε τον αναγνώστη, παρ’ εκτός εκείνον που επιθυμεί να επεξεργαστεί ιδεολογικά και πολιτικά θέματα.

Το βέβαιο είναι ότι δια του ανωτέρω μηχανισμού και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που μέλλεται προσεχώς ν’ αξιοποιηθούν, η Τρίπολη εξελίσσεται τάχιστα σε σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της Υγείας.

Αυτό εν περιλήψει ήταν και το συμπέρασμα της θεματικής «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας» που παρουσιάστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (30 Μαρτίου 2024) το πρωί στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, παρουσία εκπροσώπων δημοσιογραφικών φορέων ανά την Ελλάδα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών τοπικών αρχών.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, της γενικής γραμματέως Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Βίκυς Λοΐζου, του βουλευτή Αρκαδίας, Κώστα Βλάση, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, του δημάρχου Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη και του συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας (πρώην Αν. Υπ. Υγείας), Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα μπορούσε να ικανοποιεί και προεκλογικές σκοπιμότητες, ωστόσο ανέδειξε επαρκώς για το τι μέλλει γενέσθαι σε βάθος τριετίας σε ό,τι αφορά την αποπεράτωση των κτιριακών υποδομών των ήδη τριών εγκατεστημένων φαρμακοβιομηχανιών στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης (της Demos και της Win Medica του ομίλου Elpen που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανέγερσης και φυσικά της Faran, η οποία αγόρασε το οικόπεδο της ΓΕΑ 36.000 τ.μ. και περιμένει ―εντός δεκαημέρου διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας― την άδεια, για να ξεκινήσει τις εργασίες ανοικοδόμησης του δικού της εργοστασίου).

Εδραία είναι πλέον η πεποίθηση πως η Τρίπολη, μιάμιση ώρα δρόμος απ’ οποιοδήποτε σημείο της Αττικής, καθίσταται ευρωπαϊκό κέντρο φαρμάκου και αυτό προέκυψε από τους αριθμούς, έτσι όπως τους περιέγραψαν οι επικεφαλής των πολυδύναμων αυτών παραγωγικών μονάδων που τείνουν να εξελιχθούν σε πολυεθνικές εταιρείες, εάν όλα πάνε καλά.
Διακαής μας πόθος είναι οι επενδύσεις σημείωσε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος ζήτησε ανάπτυξη βιώσιμη (με όρους οικονομικούς), πράσινη (με όρους περιβαλλοντικούς) και Δίκαιη (με όρους κοινωνικούς).

Ανοικοδόμηση του εργοστασίου της Win Medica, στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης (Σάββατο 30 Μαρτίου 2024)

Ευχαριστίες προς τους επενδυτές εξέφρασε ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, και κάλεσε τους δημότες να είναι φιλόξενοι κι εξυπηρετικοί στους δεκάδες ή και εκατοντάδες νέους κατοίκους που θα κατακλύσουν σχετικά σύντομα την πόλη, ως εργαζόμενοι στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας (πολλοί εξ αυτών θα είναι αλλοδαποί, όπως Μάλτα, Ρωσία και άλλες χώρες).
Ιδιαίτερα χαρούμενος έδειχνε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος στους επενδυτές τους είπε ότι είναι κερδοσκόποι, αλλά έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός και ως εκ τούτου είναι χρήσιμοι, αφού θα παράξουν προϊόντα τα οποία έχει ανάγκη η ελληνική Υγεία, αλλά και η διεθνής αγορά.

Ιδιαιτέρως εξαγωγικός κλάδος είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία καταλαμβάνει σήμερα τη δεύτερη θέση στα εξαγώγιμα προϊόντα. Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών που επενδύουν στην Τρίπολη, με τις νέες αυτές επενδύσεις η χώρα θα καλύπτεται κατά 70% από το ελληνικό φάρμακο κι ενώ κατέχει το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης, εντούτοις παράγει το 10% του ευρωπαϊκού φαρμάκου. Σε κάποιες δυναμικές θεραπείες μάλιστα, η βιομηχανία της Τρίπολης θα καλύπτει έως και το 35% των αναγκών της Ευρώπης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λουκούλλειο γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα του Γιώργου Μητσιόπουλου «Πεινακοθήκη», υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής που συνόδευσε τα χορευτικά τμήματα του, υπό τη Χριστίνα Ζαμπαθά, Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης, που έδωσαν πανηγυρικό τόνο στη μοναδική για την Τρίπολη ημέρα.

Δ.Μ.

Σχετικές δημοσιεύσεις